Koken via de telefoon.

De cook assist van WMF is méér dan een gadget. De app past in de huidige tendens om steeds meer terreinen van het leven via de smartphone te organiseren maar ze biedt ook echte extra functionaliteit aan een pan en dus een impuls aan de verkoop. De kookstudio is de ideale plek om het nut van de cook assist te demonstreren en tegelijk de kooklessen zelf extra aantrekkelijker te maken.

WMF toonde de app al op Ambiente 2013 maar gaf er toen nog weinig ruchtbaarheid aan voor de export omdat ze enkel op de Duitse thuismarkt verkrijgbaar was. Vanaf januari zullen ook wij in de Benelux mogen kennismaken met de vernieuwde vitalis. De thermometer waarvan de pan eerst was voorzien is vervangen door een sensor die via bluetooth een signaal stuurt naar de smartphone van de hobbykok. Die kan, na het downloaden van de bijbehorende app, rechtstreeks in contact komen met de pan en via zijn scherm het kookproces volgen en sturen. De telefoon geeft exact aan wat hij wanneer moet doen en fungeert dus als een echte virtuele assistent.

Voor de alleenstaande man

De eerste vraag die opkomt is of het koken daardoor niet wat zijn artistieke glans verliest. Madelon van Harselaar, marketingcoördinator bij WMF Nederland B.V., denkt dat het eerder glansrijker wordt: “De kok kan in de tussentijd wat anders gaan doen dat ook nodig is om een complete maaltijd op tafel te toveren. Het koken wordt dus minder stresserend, terwijl de kwaliteit van het gerecht er alleen maar op vooruit kan gaan, want de kans op fouten of aanbranden wordt kleiner. Maar belangrijker is misschien dat dankzij deze applicatie de drempel om gezond te koken lager wordt voor de alleenstaande man, ook als het slechts voor zichzelf is.”

Niet prijsverhogend

De app is geschikt voor android en Iphone en kan desgewenst niet op het scherm van de telefoon maar op dat van een in de keuken geïnstalleerde televisie worden aangesloten. De vitalis + cook assist is hoe dan ook een gadget om mee te showen bij vrienden en familieleden, een high tech snufje dat leuk oogt maar ook voor proefbare meerwaarde zorgt. De impact voor de kookwinkels zou gering zijn als er geen pan aan vast zat. Wie de app wil laten werken moet nu eenmaal een vitalis aanschaffen, omdat die is uitgerust met de sensor waar alles eigenlijk om draait. De sensor heeft een verwaarloosbaar prijsverhogend effect en de vitalis is er evenmin kwetsbaar door geworden.  Als winkelier kunt u dus alleen maar extra kassa-aanslagen op de weg zien en geen beren.

Op attent maken

“Het is wel belangrijk de klant op deze pan en het verhaal erachter opmerkzaam te maken,” zegt Madelon van Harselaar. “ Zet ze niet ergens onder in het schap en begin er actief over bij leden van de doelgroep. Maak je klantenkring er ook attent op via social media, bijvoorbeeld je Facebookpagina. Als leverancier zullen wij op onze beurt zorgen voor demonstraties op de winkelvloer. En als ik naga hoeveel aandacht er het voorbije jaar vanuit de media kwam voor deze vernieuwing, terwijl we er nog niets over naar buiten hadden gebracht, denk ik dat ze het komend voorjaar ook wel wat zal losmaken in de pers. ‘Wanneer komt ze nu?’ is een vraag die ik geregeld gesteld kreeg.”

Gedoseerd en gespreid

Is de cook assist een eenmalig uitstapje van één aanbieder? Dat is niet waarschijnlijk. Elke fabrikant zoekt wegen om de belangstelling voor zijn assortiment een nieuwe impuls te geven en de toevoeging van functionaliteit is daarbij een hoofdweg. Het is wel geen toeval dat uitgerekend WMF als eerste met deze innovatie komt. Een sensor voeg je niet toe aan een wegwerppan maar aan een kwaliteitsproduct. Het WMF-concern is bovendien niet eenzijdig gericht op de verwerking van metaal maar heeft ook complexe koffiemachines in zijn assortiment. De designafdeling is dus gewend high tech in haar ontwerpen te integreren. Tenslotte is WMF een wereldconcern. Het kan een innovatie als deze gedoseerd en gespreid introduceren. In dit geval werd gekozen voor de thuismarkt, maar de vitalis + cook assist had ook eerst op één van de vele exportmarkten gelanceerd kunnen worden. Eerlijk gezegd was het altijd vooruitlopende Nederland geen slechte keuze geweest.

Valt er nu al te speculeren over de toekomst van de cook assist? In een wereld die in snel tempo doordrongen raakt van digitalisering en virtualisering moet die wel glansrijk zijn. “Het zou prachtig zijn als er andere soorten pannen van een dergelijke sensor en app konden worden voorzien,”  zegt Madelon van Harselaar. “De snelkookpan is een type dat zo’n vernieuwingsimpuls zou kunnen gebruiken, maar in hoeverre dat ook technisch mogelijk is kan ik niet zeggen.”  Te verwachten is wel dat andere fabrikanten met apps en sensors zullen volgen als die van WMF aanslaat. En wat dan de volgende stap zal zijn? Misschien de zelfkokende pan. Tenslotte experimenteert Google al volop  met de zelfrijdende auto  die rond 2020 de taxi met chauffeur moet gaan beconcurreren. Maar of de hobbykok zich ooit zal laten reduceren tot pure proever is zeer de vraag…