Stoppen met het aankopen en aanslepen van plastic flessen mineraalwater of frisdrank kan helpen om onze ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen. Een bruiswaterapparaat is daarvoor een prima alternatief. Maar ook het bruiswaterapparaat zelf blijkt nog een stuk duurzamer geproduceerd te kunnen worden. Dat bewijst het Finse merk Mysoda.

Het zijn niet alleen de flessen zelf die het milieu belasten, het is ook het vervoer van fabrieken naar winkels en tankstations. En ook het hergebruik van al dat plastic is geen oplossing, omdat er bij dat proces óók weer veel energie wordt verbruikt. Een deel van de recycling is trouwens ‘thermische’, een eufemisme voor het simpelweg in rook doen opgaan in vuilverbrandingscentrales die elektriciteit opwekken. Elke met koolstof gevulde cilinder, waarmee thuis in het bruiswaterapparaat water of frisdrank met bubbels kan worden opgewekt, bespaart zestig plastic flessen uit de supermarkt. Elke consument die consequent thuis zo’n apparaat gebruikt levert dus werkelijk een bijdrage aan een schoner milieu.

Biocomposiet
Maar Mysoda laat de consument nog een hele stap verder zetten. Het bruiswaterapparaat is namelijk vervaardigd van Biocomposiet, een innovatief materiaal dat zo sterk is als plastic maar niet gemaakt van fossiele olie. Biocomposiet is een samenstelling van 40% houtvezel en 60% propyleen, vervaardigd uit dennenolie. In beide gevallen gaat het om een bijproduct van de houtzagerij en de pulpindustrie. Dat wil zeggen: nu is het een bijproduct want daarvoor werd het weggegooid en was het dus simpelweg een afvalproduct. Daarmee zet Mysoda de stap van duurzaamheid naar circulariteit en verlaagt het de ecologische voetafdruk nog meer. Finland bezit uitgebreide duurzaam beheerde bossen die grondstoffen leveren voor de papierindustrie. Niet toevallig dus dat Mysoda een Fins merk is dat gebruik kan maken van de afvalproducten van een belangrijke Finse industrietak.

Gebruikersgemak
Het bruiswaterapparaat is verkrijgbaar in drie uitvoeringen, waarbij Woody en Toby in Biocomposiet zijn uitgevoerd en Ruby in duurzaam aluminium. De cilinderflessen worden in Comines (België) gevuld met pure food-grade CO2 , geleverd door Air Liquide. Voor het vullen wordt gebruik gemaakt van windenergie. Zelfs op dat vlak denkt Mysoda aan het verlagen van de ecologische voetafdruk. Maar ecologie gaat bij dit merk ook hand in hand met gebruikersgemak. Mysoda levert naast koolstof ook diverse smaken siroop om frisdrank mee te maken. De cilinders zijn compatibel met alle apparaten van andere merken bruiswatermakers.

Met Mysoda wordt thuisgemaakte drank met bubbels minstens zo smakelijk als water of frisdrank uit de industriële fles, maar ook de ecologische bijsmaak en nasmaak zijn heerlijk, terwijl die van flessendrank altijd een bittere blijft. Voor de smaakbewuste én miliieubewuste consument. Voor meer informatie, ga naar: www.mysoda.eu/nl

In Nederland wordt Mysoda verdeeld door NXT Retail Benelux in Oss. www.nxtretail.nl