Royal Delft: 100 jaar koninklijk predicaat!

Op 11 september 2019 is het 100 jaar geleden dat Royal Delft het koninklijk predicaat toegewezen heeft gekregen van de toenmalige Koningin Wilhelmina. Het bedrijf is hiermee vandaag de dag nog de enige Delfts Blauw fabriek die de titel koninklijk’ mag voeren. Om dit te vieren krijgen alle Wilhelmina’s (en afgeleiden daarvan) in de week van 9 – 15 september gratis entree.

Het predicaat
Een koninklijk predicaat wordt gegeven aan bedrijven die langer dan 100 jaar bestaan en van grote invloed zijn geweest op de branche waarin zij zich begeven. Op 11 september 1919 ontving de Porceleyne Fles dit predicaat van Koningin Wilhelmina. Koningin Wilhelmina kondigde na haar troon aanvaarding duidelijke regels en richtlijnen af en verleende slechts bij hoge uitzondering het koninklijk predicaat. Hiermee bracht zij het predicaat weer tot status. Royal Delft is altijd trots dat het werk dat zij creëren niet onopgemerkt door het Koningshuis blijft.

Gratis entree voor Wilhelmina’s
Om dit jubileum te vieren geeft Royal Delft alle Wilhelmina’s (en afgeleiden daarvan) in de week van 9 – 15 september gratis entree bij Royal Delft. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs ontvangen deze bezoekers de entree. In het museum zal extra aandacht zijn voor de speciale relatie die het bedrijf heeft met het koningshuis.

Limited edition bord
Voor de echte verzamelaars is er een uniek bord ontworpen om het jubileum te vieren. Het bord is ontworpen door meester-schilderes Carolien Hartman en wordt alleen het komend jaar uitgegeven.

Het ontwerp bevat het koninklijk predicaat en het merkteken van Royal Delft met een oranje accent. Het oranje accent is een verwijzing naar het Nederlands koningshuis van wie Royal Delft het predicaat heeft ontvangen. De collectie Oranje Keramiek, met verschillende herinneringsborden rondom het thema koninklijk, is de enige collectie waarbij het typische Delfts Blauw wordt aangevuld met oranje. Het bord is vanaf 11 september verkrijgbaar.

Over Royal Delft
Royal Delft, opgericht in 1653, is dé toonaangevende producent van handgemaakt en handbeschilderd Delfts Blauw aardewerk. De collectie omvat zowel traditioneel als inspirerend modern Delfts Blauw. Jaarlijks ontvangt de Royal Delft Experience 140.000 bezoekers vanuit de hele wereld die het unieke ambacht van Royal Delft komen bewonderen. Wij zijn trots op de hoge kwaliteit van onze producten.
De tentoonstelling Glorious Delft Blue is onderdeel van het Gouden Eeuw themajaar in Delft. In 2019 kleurt Delft ‘goud’ met een jaar lang culturele programmering in het teken van de Delftse Gouden Eeuw (17e eeuw) in het Delft van nu. ‘Delft & de Gouden Eeuw’ is onderdeel van het landelijke themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’. Het Delftse themajaar start in januari met de tentoonstelling Glorious Delft Blue bij Royal Delft. In het najaar is de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft in het najaar, de eerste expositie ooit in Nederland gewijd aan deze beroemde Delftse meester.

Meer informatie: www.delft.com