De heer Albert Blokker is maart jl. teruggetreden als commissaris bij Blokker Holding. Daarmee is na 120 jaar de laatste Blokker verdwenen uit het bedrijf dat hun naam draagt. De familie is nu alleen nog als aandeelhouder bij het winkelbedrijf betrokken. Dat meldt NRC, op basis van een melding bij de Kamer van Koophandel.

Albert Blokker is op 1 maart jongstleden teruggetreden als commissaris. Zijn plek wordt sinds 5 april ingenomen door de heer Roland van Kralingen. Het bedrijf heeft zelf geen ruchtbaarheid gegeven aan het vertrek van Blokker. Albert, ‘Ab’, Blokker is een kleinzoon van oprichter Jacob Blokker. Hij was zo’n veertig jaar bestuurder en sinds 2014 commissaris bij Blokker.

Als directielid was Ab Blokker verantwoordelijk voor Belgische winkels van het Blokker-concern, waar ook onder meer Bart Smit, Xenos en Intertoys onder vallen. Hij deed ook de inkoop in China. Zijn oudere broer Jaap had als bestuursvoorzitter de leiding over de Nederlandse winkels.

Drukke werkzaamheden

Blokker heeft aan NRC laten weten dat hij is gestopt als commissaris vanwege zijn ‘drukke andere werkzaamheden’. Hij is nog betrokken bij de Belgische woonketen Casa. Die keten viel tot 2014 onder Blokker Holding, maar toen Ab Blokker stopte als bestuurder is de keten op afstand gezet.

Ab Blokker, die in België woont, is nog altijd grootaandeelhouder van Blokker Holding. Hij bezit de helft van de aandelen. De andere helft is in handen van Els Blokker, de weduwe van Jaap.

Recordverlies

Blokker Holding zit sinds enige jaren in zwaar weer, omdat er te weinig is geïnvesteerd in het vernieuwen van de formules. In 2015 boekte het bedrijf een recordverlies van €52 mln. De familieonderneming onderschatte te lang het gevaar van prijsvechters als Action en de opkomst van webshops als bol.com. Het concern probeert die achterstand nu in te lopen, onder meer door alle speelgoedformules samen te brengen onder het label Intertoys. Eind deze maand publiceert Blokker Holding zijn resultaten over 2016.

Bron: NRC