Een schilder staat nergens zonder zijn penseel, een regisseur kan niets zonder zijn camera en een kok is hulpeloos zonder zijn keukenhulpen. “Met GEFU wordt iedereen een artiest in de keuken” is het motto van deze Duitse aanbieder, maar daarvoor zijn wel eerst accessoires nodig. De keukenhulpen van GEFU combineren prachtige en innovatieve vormgeving met een groot gebruiksgemak en zijn daardoor de perfecte partners van elke keukenkunstenaar.

Keukenhulpen: ze lijken zo eenvoudig en dus tijdloos, zo onveranderbaar en dus zo weinig onderscheidend. Maar schijn bedriegt. GEFU bewijst al jaren dat een bedrijf internationaal succesvol kan zijn en een trouwe kring van klanten opbouwen door innovatief te zijn. Producten als raspen, schillers, messen en zeven worden geregeld opnieuw uitgevonden, verfijnd en geoptimaliseerd. De groei van GEFU, dat nog dit jaar nieuwe bedrijfsruimten in gebruik nam en extra medewerkers in dienst om aan de groeiende vraag naar zijn artikelen te voldoen, is voor een groot deel aan die ongeremde vernieuwingsdrang te danken.

Levendig, ongecompliceerd en verrassend

Succes vereist investeringen. GEFU beschikt daarom over een eigen ontwerpafdeling die uitgaat van het principe ‘ alles is mogelijk.’ Een simpele grijphulp moet evenzeer vatbaar zijn voor verbetering als een complexe pastamachine. Het team legt zijn ideeën vervolgens voor aan het externe designbureau INVIVO. De naam van dit bureau kan vertaald worden als ‘levendig, ongecompliceerd en verrassend’. Het heeft in de loop der jaren een uitstekende reputatie verworven als het gaat om woonaccessoires, verlichting en uiteraard keukenhulpen. De externe designers geven een eigentijdse en aansprekende vorm aan de goed uitgewerkte concepten die de medewerkers van GEFU hen aanleveren.

Focuspunten

Waar draait het om in die concepten? Voor GEFU moeten producten stijlvol zijn, functioneel en van een excellente kwaliteit. Gebruikersgemak staat voorop, maar ook levensmiddelenveiligheid en kwaliteit van het materiaal zijn focuspunten. Daarom is uitgebreid intern en extern testen een vast onderdeel van elk ontwerptraject. Een prototype wordt grondig onderzocht om te zien of het aan al deze eisen voldoet, ook onder slechte werkomstandigheden en na kunstmatige en versnelde veroudering. Het kwaliteitsbeleid kan niet streng genoeg zijn. De spreekwoordelijke Deutsche Gründlichkeit wordt bij GEFU heel letterlijk genomen. Pas als het prototype op alle punten ruim voldoende heeft gescoord wordt het nieuwe artikel in productie genomen en opgenomen in het omvangrijke assortiment.

Spiralfix

Een goed voorbeeld van het ineengrijpen van kwaliteitseisen en innovatie is de dit jaar gelanceerde spiraalsnijder, de Spiralfix. Hierin kunnen alle mogelijke groenten en ook groenten van alle mogelijke lengten worden versneden tot een heerlijke groentenspaghetti. Het geheim van de smid, of in dit geval de snijder, is de kwaliteit van het staal en de precisie van de afstellingen tussen enerzijds het opklapbare deksel en anderzijds de opvangbak. Omdat alles zo exact op elkaar is afgesteld kan de gebruiker moeiteloos van boven groenten toevoegen en van onder het resultaat in de bak zien vallen. Van boven wordt toegevoegd, van binnen draaien en snijden speciale staalklingen de groenten in de gewenste vorm, van onder wordt het resultaat opgevangen. Niets draait vast, geen enkel onderdeel blokkeert, en al die vanzelfsprekendheid is te danken aan het ingenieuze samenwerken van designers, testers, ingenieurs en de bedieners van machines.

Gebruikersgemak en gebruikslust

Wat maakt een amateur tot een artiest? Wat verandert een eenvoudige en alledaagse in een excellente en heuglijke maaltijd? Zijn het de pannen op het fornuis, de ingrediënten op het aanrecht of de recepten in het kookboek? Allemaal, lijkt het antwoord, maar de culinaire kunstzinnigheid begint misschien toch wel met de keukenhulpen. Hoe makkelijker die te bedienen zijn, hoe functioneler ze zijn ontworpen en hoe duurzamer hun gebruik, des te meer kan het kookkundig kunstenaarschap tot zijn recht komen. Uiteindelijk staat bij GEFU dan ook het plezier in het koken helemaal voorop. Gebruikersgemak veronderstelt gebruikslust. Koken met GEFU leidt tot lol hebben in zoiets simpels als aardappels schillen of wortels raspen, omdat het zo moeiteloos en vlot verloopt en steeds tot het resultaat leidt dat voor ogen stond. Met GEFU is koken geen kunst, maar het resultaat mag wel degelijk kunst genoemd worden.