Tijdens de laatste editie van Ambiente was al iets te merken van de zich ontvouwende coronacrisis: duizenden bezoekers bleven thuis en veel Aziatische droegen reeds mondmaskers. Toch kon niemand toen vermoeden dat we een nauwelijks een maand verwijderd waren van de wereldwijde kramp waarin we nu nog zitten.  Voor de najaarsedities van de vakbeurzen ziet het er niet goed uit. Wat betekent dit voor de 2021 editie van Ambiente? 

Wibo Bultsma en zijn medewerkers van Messe Frankfurt Benelux werken sinds het begin van de crisis nog slechts voor vijftig procent, veelal van huis uit. “We zijn vooral bezig in contact te blijven met onze klanten en met werkzaamheden waar we daarvóór geen tijd hadden, zoals het in de lucht brengen van een volledig vernieuwde website. Maar voor een deel is het voor ons ook business as usual. Het merendeel van de exposanten die dit jaar op Ambiente stonden heeft inmiddels de reservering voor volgend jaar bevestigd.” 

Lege hallen

Messe Frankfurt heeft wereldwijd de ene na de andere vakbeurs geannuleerd, zowel in Frankfurt zelf als in Azië, waar het bedrijf ook zeer actief is. De rest van 2020 zullen de hallen een verlaten aanblik bieden en schoonmakers en technici de enige mensen zijn die de beursvloer betreden. Maar voor 2021 verwachten de Duitsers vanaf Heimtextil, dus de beurs kort voor Ambiente, weer volop te zullen draaien. “Ambiente niet laten doorgaan, zeker nadat de branche al zo’n lastig jaar achter de rug heeft, zou namelijk betekenen de markt ernstig laten verstoren,” zegt Wibo Bultsma. “Detaillisten verliezen het contact met hun leveranciers, producenten weten niet meer wat er onder consumenten leeft. Dat wil werkelijk niemand. Ik voorzie dus een beursscenario met en zonder corona, maar in ieder geval een beurs.” 

Voorraden wegwerken

Coronakijken is koffiedik kijken. We kunnen onmogelijk voorspellen hoe lang de epidemie nog drukt op de economische activiteit, “maar als ik afga op de evolutie van de laatste weken lijkt het aannemelijk dat we geleidelijk in heel Europa naar een normalisering gaan. Indien het zo doorgaat denk ik dat winkeliers en aanbieders aan het begin van de winter, met momenten als kerst en Sinterklaas, nog veel voorraden kunnen wegwerken. Dan eindigen we 2020 nog altijd niet op dezelfde positieve toon waarop we het begonnen zijn maar er is financieel in ieder geval voldoende adem gehaald om op Ambiente opnieuw te beginnen.”