Wist je dat.. Koffie in Nederland op water na de populairste drank is!?

Enkele leuke feiten

  • 84% van de Nederlanders drinkt koffie
  • Eén op vijf mensen in Nederland heeft een verse bonen apparaat
  • Belangrijkste criteria voor nieuw koffiezetapparaat zijn gebruiksgemak en levensduur
  • 62% van de Nederlanders vindt het fijn dat er zoveel keuze voor koffiespecialiteiten is

Siemens introduceert premium espressovolautomaat met Barista-functie

Siemens EQ.9Nederland staat bekend om het ‘bakkie koffie’. Mede door de opkomst van koffiespeciaalzaken weten de Nederlanders kwaliteitskoffie steeds meer te waarderen. En hoewel meer dan de helft van de huishoudens nog gewoon een filterkoffieapparaat heeft staan (56%), is koffie van versgemalen bonen toch echt het allerlekkerst volgens 69% van de respondenten. Maar liefst 84% van de Nederlandse bevolking drinkt de donkere drank in vele variaties. Dat blijkt uit onderzoek* van Siemens ter gelegenheid van de introductie van hun nieuwe volautomatische espressoapparaat, de EQ.9. Hiermee hebben mensen nog meer mogelijkheden om de lekkerste koffievariaties te maken met twee soorten koffiebonen, vooraf ingestelde melkrecepten en het grootste gebruiks- en reinigingsgemak.

Twee bonenreservoirs, twee maalsystemen

Terwijl er op iedere straathoek voortaan een koffiespeciaalzaak te vinden is, geniet toch 61% van de Nederlanders het liefst thuis van koffie in allerlei variaties. En hoewel 91% van de respondenten toch het liefst zwarte koffie drinkt, zijn melkrecepten als cappuccino (57%) en latte macchiato (17%) ook enorm populair. Techniek kan een belangrijke rol spelen in de ultieme smaakbeleving én smaakervaring voor consumenten thuis. Om in ieders smaak te voorzien, is de EQ.9 uitgerust met het dualBean system. Dit systeem heeft twee aparte koffiemalers en bonencompartimenten, waardoor er twee compleet verschillende soorten koffiebonen gebruikt kunnen worden in hetzelfde apparaat zonder dat de smaken zich ooit mengen. In de ochtend een lekkere cappuccino, in de avond een extra sterke espresso of een decaf.

Barista in eigen keuken

Maar niet iedereen in Nederland heeft een volautomatisch espressoapparaat om met verse koffiebonen aan de slag te gaan. Ondanks dat koffie van versgemalen bonen het lekkerst is volgens 69% van de respondenten, heeft slechts 18% van de Nederlanders een apparaat voor verse bonen. De koffiezetapparaten voor in huis worden geselecteerd op bepaalde criteria door consumenten:

  1. Gebruiksgemak en levensduur (83%)
  2. Het type apparaat – bijvoorbeeld bonen of capsules – en reinigingsgemak (79%)
  3. Bereidingstijd van de koffie (70%)
  4. Het energieverbruik (53%)
  5. Het design of uiterlijk van het apparaat (49%)

Siemens heeft geluisterd naar wat koffiekenners willen. Want hun nieuwste apparaat heeft naast het dualBean system nog veel meer mooie functies die thuisbarista’s en fijnproevers een warm gevoel geven. Voor 85% van de Nederlandse koffiedrinkers is de smaak het belangrijkst. De zettechniek speelt hierin een belangrijke rol, maar de ultieme smaakbeleving begint al bij het selecteren van de juiste bonen. Met de EQ.9 wordt iedereen een thuisbarista, dankzij de baristaMode. Alles kan zelf naar wens worden afgesteld: de koffiesterkte, de exacte zettemperatuur, de koffie/melk-verhouding, de intensiteit van de smaak en de hoeveelheid koffie.